Сделка на деня
Откривателят на природата - твърда корица
29.75 лв.
Гийермо дел Торо

Гийермо дел Торо

Гийермо дел Торо е мексикански режисьор, продуцент, сценарист, писател и дизайнер на специални ефекти. Носител на наградите „БАФТА”, „Сатурн”, „Бодил”, „Гоя”, Хюго” и номиниран за награди „Оскар” и „Златна палма”. Известни филми, режисирани от него, са „Кронос”, „Мимикрия”, „Блейд 2”, „Хелбой”, „Лабиринтът на фавна”, „Хелбой 2: Златната армия”, „Огненият пръстен” и други. Фантастиката „Формата на водата” (2017) спечели Златен лъв на 74-ия Международен филмов фестивал във Венеция. Дел Торо спечели „Златен глобус” и получи номинация за „Оскар” за най-добър режисьор.

Гийермо дел Торо е роден на 9 октомври 1964 г. в Гуадалахара, Мексико, където е бил отгледан от своята баба, изключително консервативна и набожна католичка. Още от малък той показва забележително увлечение към киното и най-вече към приказките и към готическите ужаси. Сред тях най-дълбоки следи в него са оставили „Шофьор на такси” на Скорсезе, „Черна неделя” на Марио Бава, „Нощта на живите мъртви” на Джордж Ромеро и класическите филми на ужасите от 60-те години на ХХ век.

Той започва да снима свои собствени късометражни филми още на 8-годишна възраст, докато учи в йезуитското училище и мечтае един ден да стане режисьор. Въпреки това младият Дел Торо първо поема по пътя на специалните ефекти, след като се премества в САЩ и се записва на курсове при легендарния Дик Смит. Завръщайки се в родината си през 1986 година, въпреки че е само на 21 години, на дел Торо е предложено да стане продуцент на Dona Herlinda and Her Son от неговия ментор Джейми Хумберто Хермосийо, един от най-уважаваните мексикански режисьори. По същото време той създава своя собствена компания за специални ефекти – Necropia, с която участва в снимането на над 20 игрални филма. Същевременно започва да посещава лекции по кино, докато работи като журналист. Някои от неговите статии са публикувани в едни от най-престижните вестници в Мексико.

Той дори успява да намери време да напише и публикува книга за филмите на Алфред Хичкок – един от любимите му режисьори. През 1992 година, след години работа в Мексиканската телевизия, Дел Торо най-накрая успява да намери бюджет, за да направи своя първи филм – „Кронос”. Модерно представяне на мита за вампирите, „Кронос” е приет и възхваляван от критиците по целия свят, печелейки огромен брой международни награди, между които престижната Награда на Критиката в Кан и наградите „Ариел” на Мексиканската академия за филмови изкуства и науки. Аплодисментите на критиката за „Кронос” отварят пътя за Дел Торо, който пет години по-късно прави първия си филм за Холувуд – „Мимикрия”.

Книги от Гийермо дел Торо в Kanira.BG

Формата на водата

Вече и хитов кинофилм от Fox Searchlight Pictures с две награди „Златен глобус” и 13 номинации за „Оскар”

Големият режисьор Гийермо дел Торо и прочутият писател Даниел Краус обединяват забележителните си таланти, за да разкажат една още...

Цена: 19.99 лв.

Заразата

Създателят на наградения с Оскар® "Лабиринтът на Фавна" и носителят на наградата "Хамет" въплъщават въображението си в този дързък, епичен роман за ужасяващата битка между човека и вампирите, която застрашава съдбата на цялото човечество. Това е първата част на още...
Цена: 17.99 лв.

Вечната нощ, книга 3 - трилогията Напаст

Artline, 2013 г.
След взривовете всичко свършва. Над земята се спуска ядрена зима. Целият свят потъва в мрак. Слънцето грее само по два часа на ден. Съвършената среда за вампирите. Те победиха. Настъпи тяхното време.

Почти всички мъже, жени и деца са роби в огромни лагери из още...
Цена: 15.99 лв.

Напаст - книга 2: Падението

Вампирският вирус, отприщен в „Заразата“, вече е завладял Ню Йорк и е на път да обхване целия свят. Насред хаоса, Еф Гудуедър - лидер на екипа към Центъра по борба със заразата – ръководи малка група, която трябва да се справи с кръвожадните чудовища. Но може би още...
Цена: 15.99 лв.